همیشه کسب و کار های وجود دارند که می خواهند رشد کنند و توانایی آنها نیز خیلی بیشتر از این است که تنها بایک دفتر کار خیلی کوچک به کارشان ادامه دهند و آنقدر هم بزرگ و توانمند نیستند که بتوانند در چند نقطه مختلف شهر و یا شهر های دیگر ، شعبی را به راه بیندازند که از آنها به عنوان نمایندگان رسمی نام برد که تنها کارمند مجموعه اصلی باشند ، پس یکی از راه های گسترش برند و پیشرفت برای این کسب و کار ها این است که حق امتیاز های معنوی و بخشی مادی را در ازای مبلغ و یا چیزی به شخصی می دهند و آن شخص با برند آنها شروع به کار و گسترش محصول و یا برد میکند ، به این کار دادن فرانچایز می گویند و در ادامه این مقاله بیشتر به آن می پردازیم .
-
طرفین فرانچایز
در ادامه ، لازم است بدانید که در این طرح به طرفین قرار نام های مشخصی می دهند ، به شخص و یا شرکتی که این فرانچایز را می فروشد و یا می دهد ، فرانچایز دهنده و یا همان franchisor و به شخص نماینده و یا فرانچایز شونده ویا همان franchisee می گویند .
-
مثال های تاریخی
همیشه در همه چیز مثال های وجود دارند که تاریخ آنها را فراموش نمی کند و همیشه در خاطرات هستند و از آنها به عنوان نمونه و یا مثال شناخته می شوند ، مثل برند مک دونالد که برادران مک دونالد به کمک ری کراک توانستند با استفاده از همین روش به یکی از بزرگترین و مطرح ترین برند ها در دنیا شناخته شوند .
-
فرانچایز به صورت تخصصی چیست ؟!
به یک نحوه استفاده از دارایی ها مادی و معنوی یک کسب و کار می گویند . با اینکار شرکت و یا صاحب برند به شخص دیگری اجازه میدهد تا از دارایی های آن تحت بند های قراردادی که بین طرفین بسته می شود استفاده کند که البته به این قرارداد ، قرارداد اخذ امتیاز می گویند . در طی این قرارداد دریافت کننده امتیاز مبلغی را که در قرار داد حق امتیاز یاد شده را به مالک برند می دهد و مالک هم نام و نشان تجاری و کلیه چیز هایی که می توان را به به صورت یه حق استفاده به خریدار می دهد .
-
انواع فرانچایز پذیران
در واقع فرانچز دادن را به سه نوع و روش می توان تقسیم کرد :
-
خرده فروش های تحت حمایت تولید کننده :
راحت ترین مثال برای فهمیدن این نوع فرانچایز نمایندگی های مختلف سطح شهر هستند ، از قبیل نمایندگی های خودروسازی های ایرانی و خارجی هست که کارخانه و شرکت تولید کننده آنها به افراد نماینده حق امتیاز فروش و پشتیبانی را اعطا می کند و کار هایی از قبیل تبلیغات و بازاریابی و … که کمی با سخت و مشکلات همراه است را به نماینده می دهد .
-
عمده فروش های تحت حمایت تولید کننده :
راحت ترین مثالی که مردم با آن آشنایی دارند ، مونتاژ کردن خودرو های چینی در ایران است که تحت لیسانس و یا اجازه آنها اقدام به سرهم کردن و تولید قطعات کمی از برخی محصولات را دارند و یا حتی مثال دیگر می توان از نوشابه های کوکاکولا نام برد که فرمول و مواد اولیه آنها ازخارج برای کشور های مختلفی از قبیل ایران ارسال می شود که افراد در نمایندگی هایشان اقدام به تولید وبسته بندی کردن می کنند .
هنگامی که فروش به این روش انجام میشود دیگر تولید کننده اصلی برند دغدغه و یا هزینه و مشکلات تامین مالی های سنگین را ندارد و فقط از طریق فروش برند خود به دیگر تولید کنندگان سود خود را تامین می کند .
-
خرده فروش های تحت حمایت شرکت خدماتی
با این روش یک شرکت ارائه دهنده خدمات مثل رستوران های بزرگ و یا فست فود های بزرگ و… تلاش می کنند با افزایش فراگیری سیستمشان ، خدمات رسانیشان را اثر بخش تر کنند.
-
مزایا و معایب فرانچایز
به طور کلی هر کار در دنیا دارای یک سری مزایا و معایب هست که باید آنها را با دید باز مشاهده کرد و بعد از به نتیجه رسیدن در تصمیم گیری وارد آن شد
از مزایای این طرح می توان کاهش هزینه های تولید ، تبلیغات ، بازاریابی ، کاهش ریسک سرمایه گذاری، بالا بردن میزان نقدشوندگی و…
و از معایب آن می توان داشتن محدودیت در عملکرد و تصمیم گیری ها ، وابستگی خیلی شدید به مالک اصلی و… نام برد
-
مثال های ایرانی فرانچایز
از مثال های ایرانی همان طور که در برخی مقالات قبلی گفته ایم ، می توان از برند های آیس پک ، تنورک ، چوبیک ، توت طلایی که از برند های آقای بابک بختیاری هست و یا از فرانچایز فروشگاه های زنجیره ای کوروش و رفاه و خیلی های دیگر و یا از رستوران های اکبر جوجه نام برد
با پیوستن به پیج اینستاگرامی کش فلو از قرار گرفتن مقالات جدید بر روی سایت با خبر شوید.